Ερευνητική Ομάδα UV-LEACH

UV-LEACH - ΑΠΘ


H Ερευνητική Ομάδα του ΑΠΘ συμμετέχει στο έργο UV-LEACH με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος (ΕΕΡΠ) (Δ. Λαμπροπούλου) και το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Πολυμερών και Χρωμάτων (ΕΧΤΠΧ) (Δ. Μπικιάρης)

Τα δυο Εργαστήρια έχουν συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από εθνικούς και διεθνείς φορείς. Από την ερευνητική δραστηριότητα των μελών της ομάδας των εργαστηρίων έχουν προκύψει αρκετές δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή περιοδικά (>400), καθώς και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (>250). Συνεργάζονται με πολλά άλλα ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού.

Το Εργαστήριο ΕΡΠ καλύπτει εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα που αναφέρονται στη Χημεία Περιβάλλοντος, στον ‘Έλεγχο της Ρύπανσης και την Προστασία του, στη Διαχείριση Υγρών και Στερεών Αποβλήτων και Απορριμμάτων, στη μελέτη της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας από αέριους και σωματιδιακούς ρύπους, ειδικότερα βαρέα μέταλλα, τοξικά στοιχεία και οργανικές τοξικές ενώσεις.

Το Εργαστήριο ΧΤΠΧ καλύπτει εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα που αναφέρονται στη Χημεία και Τεχνολογία Πολυμερών: Σύνθεση νέων και τροποποίηση φυσικών πολυμερών για την απομάκρυνση χρωστικών, βαρέων μετάλλων, φαρμάκων, κλπ., από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, Παραγωγή πολυμερικών συστημάτων μοριακής αποτύπωσης (molecular imprinted polymers), Τροποποίηση φυσικών πολυμερών, Παρασκευή και μελέτη πράσινων τρισδιάστατων υλικών, Ανάπτυξη νέων νανο-δομημένων/πορωδών υλικών, καταλυτικών υλικών, υβριδικών οργανικών-ανόργανων υλικών και πολυμερικών νανοσύνθετων υλικών, Ετερογενή κατάλυση, και την αξιοποίηση και μετατροπή βιομάζας προς καύσιμα και χημικά προϊόντα


UV-LEACH ΑΠΘ

Η κα Δήμητρα Λαμπροπούλου είναι Αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο τη «Χημεία Περιβάλλοντος» και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)». Παραθέτει >135 δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά και 12 κεφάλαια σε βιβλία, με >5000 ετεροαναφορές και h factor 42. Είναι υπεύθυνη σύνταξης (Co-Editor) 2 διεθνών επιστημονικών βιβλίων με θέματα τις αναλυτικές μεθόδους, την παρουσία, συμπεριφορά και την επεξεργασία μικρορύπων σε περιβαλλοντικά δείγματα και συστήματα. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται α) η ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων για τον προσδιορισμό οργανικών μικρορύπων (φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ενώσεις και προϊόντα ατομικής περιποίησης (PPCPs), φαινόλες, PAHs, PCBs, ενδοκρινικοί διαταρράκτες (Endocrine disrupting compounds) κ.α)) σε περιβαλλοντικά δείγματα, β) η ταυτοποίηση προϊόντων μετασχηματισμού οργανικών μικρορύπων με χρήση Φασματομετρίας μάζών – (GC-MS, LC-MS, LC-TOF/MS, LC-MS/MS (ion trap MS (IT-MS), triple quadrupole MS (TQ-MS)), Orbitrap LC-MS), γ) η τύχη, η φυσικοχημική συμπεριφορά και η εκτίμηση περιβαλλοντικού κινδύνου τοξικών οργανικών μικρορύπων στο περιβάλλον, δ) η τεχνολογία αντιρρύπανσης υπολειμμάτων οργανικών μικρορύπων σε υδατικά δείγματα (Προηγμένες Οξειδωτικές Τεχνολογίες-Φωτοκατάλυση, Fenton, photoFenton, UV/H2O2 κ.α.- Προσρόφηση, Φωτοδιάσπαση), ε) η σύνθεση και εφαρμογή υλικών για την απομάκρυνση οργανικών μικρορύπων από περιβαλλοντικά συστήματα. Η κα Λαμπροπούλου έχει συμμετάσχει σε >20 Ερευνητικά και σε 7 Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης ως επιστημονική Υπεύθυνη του έργου και σε 32 ως επιστημονικός συνεργάτης, με φορείς χρηματοδότησης όπως ΓΓΕΤ, Υπουργείο Παιδείας (ΘΑΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι & ΙΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ι), INTERREG, LIFE, Υ.ΘΕ.Α.-ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ. Έχει περισσότερες από 100 συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με 180 δημοσιεύσεις στα πρακτικά των συνεδριών. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (>45) και Associate Editor του επιστημονικού περιοδικού Science of the Total Environment. Μέλος οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής σε 12 διεθνή και Ελληνικά συνέδρια. Έχει υπό την επίβλεψή της 8 Διδακτορικές Διατριβές (6 σε εξέλιξη και 2 ολοκληρώθηκαν) και >30 Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες (27 ολοκληρώθηκαν). Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του "Top 2% κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2020" σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη απο το Πανεπιστήμιο του Stanford (USA).

Read more

Ο κ. Δημήτρης Μπικιάρης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο τη «Χημεία Πολυμερών». Έχει μεγάλη εμπειρία στη χημεία και τεχνολογία πολυμερών με στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: α) η σύνθεση πολυεστέρων (PET και βιοδιασπώμενοι αλειφατικοί πολυεστέρες), β) Χαρακτηρισμός πολυμερών, πολυεστέρες αυξημένου μοριακού βάρους, γ) η μελέτη θερμικής, θερμο-οξειδωτικής διάσπασης και UV-σταθερότητας πολυμερών, δ) η ανάπτυξη και η μελέτη μιγμάτων πολυμερών, ε) η ανάπτυξη και η μελέτη σύνθετων πολυμερικών υλικά και νανο-σύνθετων υλικών, στ) η εφαρμογή των πολυμερών σε επεξεργασία λυμάτων (οργανικές ενώσεις, τοξικά μέταλλα), ζ) η ανάπτυξη πολυμερών με χρήση βιοπροερχόμενων (biobased) μονομερών, η) η μελέτη φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Έχει συμμετάσχει σε 44 ερευνητικά προγράμματα με 20 από αυτά ως Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3.800.000 € (8 άμεση χρηματοδότηση από βιομηχανικές επιχειρήσεις), σε 8 από αυτά τα έργα ο στόχος ήταν νανοτεχνολογία, ως επιστημονική περιοχή του προτεινόμενου έργου. Κατά τη διάρκεια αυτών των έργων έχουν ολοκληρωθεί 7 Διδακτορικές διατριβές και άλλες 3 βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχει διευθύνει μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.π.θ (1994-2000) και εκπαιδευτική άδεια στο Πανεπιστήμιο Κουίνς της Kingston (Καναδάς) για 5 μήνες. Παραθέτει 305 δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά, 10 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία (βιοδιασπώμενα πολυεστέρες και νανοτεχνολογία), με 8973 ετεροαναφορές και h factor 52. Περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις είναι στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Έχει περισσότερες από 136 παρουσιάσεις σε συνέδρια και 2 ελληνικά εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (>120) και μέλος συντακτικών επιτροπών σε 5 επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε 12 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων και σε 1 Ελληνικό στον τομέα των νανοσυνθέτων υλικών. Έχει συμπεριληφθεί στους 100 κορυφαίους επιστήμονες στη χημεία και τεχνολογία Πολυμερών για το έτος 2008 από το διεθνές κέντρο βιβλιογραφικών πηγών (Κέιμπριτζ Αγγλίας) και στη λίστα του "Top 2% κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2020" σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη απο το Πανεπιστήμιο του Stanford (USA).

Read more

Η κα Ελένη Ευγενίδου είναι Ε.ΔΙ.Π στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο τη «Χημεία Περιβάλλοντος». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι κυρίως η τεχνολογία αντιρρύπνασης οργανικών ρύπων σε υδατικά δείγματα με τις Προηγμένες Οξειδωτικές Μεθόδους (Π.Ο.Μ.Α: Φωτοκοτάλυση, Fenton, photo-Fenton, Fenton-like, UV/H2O2, UV/K2S2O8, φωτόλυση και συνδυασμένες τεχνικές όπως UV-TiO2-H2O2 κ.ά). Πάνω σε αυτές τις τεχνικές εργάστηκε και στη διδακτορική της διατριβή η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα υποτροφιών «Ηράκλειτος». Επίσης με τις ίδιες τεχνολογίες αντιρρύπανσης εργάστηκε ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος υποτροφιών «Πυθαγόρας» ενώ συνολικά έχει συμμετάσχει 7 ερευνητικά προγράμματα. Ερευνητικά δραστηριοποιείται επίσης πάνω α) στην ταυτοποίηση των προϊόντων μετασχηματισμού οργανικών ρύπων με χρήση της φασματομετρίας μάζας (GC-MS, LC-MS, LC-MS/MS), β) στην ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων για τον προσδιορισμό οργανικών ρύπων όπως φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ενώσεις, προϊόντα ατομικής περιποίησης (PPCPs), ενδοκρινικοί διαταρράκτες (Endocrine disrupting compounds) κ.ά., γ) στην τύχη, φυσικοχημική συμπεριφορά τοξικών οργανικών ρύπων στο περιβάλλον και δ) στην εκτίμηση της τοξικότητας οργανικών ρύπων και των προϊόντων μετασχηματισμού τους. Συνολικά παραθέτει 18 δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά και 5 κεφάλαια σε βιβλία, με 839 ετεροαναφορές και h factor 11. Επίσης έχει 20 συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με δημοσιεύσεις στα πρακτικά των συνεδρίων.

Read more

Η Δρ. Χριστίνα Νάννου, είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος (ΑΠΘ), με Διδακτορικό Δίπλωμα, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης & Πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το ερευνητικό της αντικείμενο είναι η Περιβαλλοντική Αναλυτική Χημεία, με έμφαση στη φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας για τον προσδιορισμό οργανικών μικρορύπων. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, επικύρωση και εφαρμογή προηγμένων μεθόδων σε συνδυασμό με omics εργαλεία, για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρωπογενών ρύπων στα οικοσυστήματα και τον άνθρωπο. Για την τρέχουσα έρευνά της έχει λάβει υποτροφία από το ΙΚΥ, ενώ έχει συμμετάσχει σε έξι ερευνητικά προγράμματα από το 2013 έως σήμερα. Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει >15 άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 2 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία και >40 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Στο πλαίσιο της κινητικότητας στην έρευνα, έχει φιλοξενηθεί στο Εργαστήριο Αναφοράς της EE για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (EURL-FV, Almeria), καθώς και στο Καταλανικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (ICRA, Girona).

Read more

Η κα Neda Malesic Eleftheriadou είναι MSc χημικός μηχανικός με πτυχίο B.Sc. από τη Σχολή Τεχνολογίας και Μεταλλουργίας, στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Σερβία (2012). Έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα τον Ιούλιο του 2013 στο τμήμα των Χημικών Μηχανικών, από το ίδιο πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε τη μεταπτυχιακή της εργασία υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Dr. Simonida Tomic. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στη μελέτη της ανάπτυξης και της σχέσης δομής και ιδιοτήτων βιοαποικοδομήσιμων (συμπεριλαμβανομένων υδρογελών) και «έξυπνων» πολυμερικών συστημάτων για ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων. Επί του παρόντος, είναι υποψήφια διδάκτορας στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Χημείας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη σύνθεση, το χαρακτηρισμό και την εφαρμογή νέων βιοπροερχόμενων προσροφητικών και σύνθετων φωτοκαταλυτικών υλικών με προσαρμοσμένες ιδιότητες για την απομάκρυνση των αναδυόμενων ρύπων (συμπεριλαμβανομένης και της ταυτοποίησης των παραπροϊόνων των αναδυόμενων ρύπων και της αξιολόγησης της τοξικότητάς τους). Η έρευνα έγκειται επίσης στην ενσωμάτωση των διαδικασιών προσρόφησης και προχωρημένων διαδικασιών οξείδωσης καθώς και στην εφαρμογή της υγρής χρωματογραφίας. Συμμετείχε σε διάφορα έργα, όπως «Αντινεοπλασματικά και αντιβιοτικά φάρμακα στο υδατινό περιβάλλον: φωτοκαταλυτική αποικοδόμηση, προσδιορισμός παραπροϊοντων, μελέτη τοξικοτητάς, ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά» (MIS 5004700), 2014-2020 » και «Προμονωμένοι πολυστρωματικοί σωλήνες συστημάτων θέρμανσης-ψύξης υψηλής θερμομόνωσης και διαστατικής σταθερότητας», (MIS 5048540), 2019-2020, επίσης. Συνολικά, η κα Malesic Eleftheriadou έχει 6 δημοσιεύσεις και 9 συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια.

Read more

Η κα Νίνα Μαρία Αίναλή, είναι Χημικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2017), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Τμήματος Χημείας του ίδιου ιδρύματος (2020) με ειδίκευση στην «Χημεία και Τεχνολογία Πολυμερών και Νανοσύνθετων Υλικών». Τόσο οι πτυχιακή όσο και η μεταπτυχιακή της εργασία πραγματοποιήθηκαν στο «Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Πολυμερών και Χρωμάτων», υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Δημήτριου Μπικιάρη. Αντικείμενο της πτυχιακής της εργασίας ήταν η σύνθεση και ο χαρακτηρισμός καινοτόμων βιοπροερχόμενων συμπολυμερών, ενώ κατά την περίοδο της μεταπτυχιακής της εργασίας, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστίαζαν στην σύνθεση και τον χαρακτηρισμό μικροσφαιριδίων τροποποιημένων πολυμερικών δομών και την ενθυλάκωση φαρμακευτικών ενώσεων σε αυτά. Από τον Ιούλιο του 2020 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο «Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος», του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., υπό την επίβλεψη της Αναπλ. καθηγήτριας κας Δήμητρας Λαμπροπούλου. Η διδακτορική της διατριβή έχει αντικείμενο τον χαρακτηρισμό και την ανάλυση μικροπλαστικών σε υδατικά περιβαλλοντικά δείγματα με τη βοήθεια ποικίλων αναλυτικών τεχνικών, όπως η φασματοσκοπία, η μικροσκοπία, η θερμική ανάλυση και άλλες σύγχρονες χρωματογραφικές τεχνικές, ενώ η μελέτη της διεργασίας σχηματισμό αυτών αποτελεί επίσης μέρος της έρευνάς της. Η εμπειρία της σε ποικίλες τεχνικές που εφαρμόζονται στον χαρακτηρισμό πολυμερικών υλικών είναι >3 χρόνων, έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε 3 ερευνητικά προγράμματα, είναι συγγραφέας 7 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει πάνω από 10 ανακοινώσεις σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Read more

Ο υποψ. Διδάκτωρ, Δημήτριος Καλαρώνης, είναι τελειόφοιτος του τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνειακής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Ξάνθης, από όπου και αποφοίτησε το 2016. Επιπλέον, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, στον τομέα της «Περιβαλλοντικής Μηχανικής και της Βιώσιμης Ενέργειας», που διεκπεραιώθηκαν στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Rovira I Virgili στην Ταραγόνα. Η διπλωματική του εργασία αφορούσε τον έλεγχο της ρύπανσης των Μεσογειακών οικοσυστημάτων από την ύπαρξη μικροπλαστικών. Κατά την διάρκεια της πρακτικής του εργασίας υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας ΤECNATOX, όπου πήρε μέρος σε αναλύσεις ποικίλων δειγμάτων, περιβαλλοντικών και οργανικών με στόχο να μελετήσει τη ρύπανση που προέρχεται από την απελευθέρωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Ειδικότερα, το ερευνητικό του έργο αφορούσε την ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των μικροπλαστικών καθώς και την βελτιστοποίηση πειραματικών διεργασιών που εφαρμόζονται τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και σε οργανικά δείγματα, χρησιμοποιώντας τεχνικές Μικροσκοπίας και Φασματοσκοπίας. Επί του παρόντος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποτελεί μέλος του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική μόλυνση που προκύπτει από μικροπλαστικά στο υδάτινο περιβάλλον και περιλαμβάνει ανάλυση υγρών αλλά και στερεών δειγμάτων. Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό κομμάτι του επιστημονικού του ενδιαφέροντος είναι η μελέτη της ικανότητας των μικροπλαστικών να προσροφούν στην επιφάνειά τους οργανικούς ρύπους, κυρίως φαρμακευτικές ενώσεις, μεταφέροντας τους στον άνθρωπο μέσω της τροφής αφού δύναται να προσχωρήσουν εντός της τροφικής αλυσίδας. Η ερευνητική του δραστηριότητα συγχρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδας και Κίνας με τίτλο « Μελέτη παρακολούθησης και εκτίμηση περιβαλλοντικού κινδύνου (ΕRA) των φαρμακευτικών ενώσεων και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας - Δειγματοληψία και παρακολούθηση μικροπλαστικών στα αστικά λύματα».

Read more