Ερευνητική Ομάδα UV-LEACH

UV-LEACH - ΕΑΠ


Το EAΠ συμμετέχει στο UV-LEACH με το Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που λειτουργεί από το 2017 σύμφωνα με το ΦΕΚ 144.

Διευθυντής του εργαστηρίου είναι ο καθηγητής κ. Καλαβρουζιώτης Ιωάννης.

Το εργαστήριο έχει ως ερευνητικό στόχο:

(α) την προστασία των φυσικών πόρων μέσω της μείωσης της άμεσης διάθεσης των αποβλήτων στο περιβάλλον και της αξιοποίησής τους ως εδαφοβελτιωτικό εδάφους και compost στην γεωργία (ανάπτυξη νέων προϊόντων και διεργασιών), (β) την ενίσχυση της βιο-οικονομίας μέσω της ανάπτυξης και παραγωγής νέων καινοτόμων προϊόντων από την διαχείριση των αστικών αποβλήτων (γ) την ενσωμάτωση νέων γνώσεων στην ενδυνάμωση της ποιότητας των εδαφών και της αύξησης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών (δ) και την ανάπτυξη ασαφούς λογικής και λογισμικού στην επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων

Στο εργαστήριο ερευνητικά δραστηριοποιούνται μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και συνεργαζόμενοι ερευνητές. Στο πλαίσιο της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας το ΕΤΑΔΑ ανέπτυξε μετά από πολυετή έρευνα, το Λογισμικό επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αστικών αποβλήτων (ΕΥΑΑ) και ιλύος -Decision Support System for Wastewater and Biosolid Reuse.

Το ΕΤΑΔΑ σε συνεργασία με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Παν. Πατρών (Αναπλ. Καθηγητής Π. Σβάρνας), το Τμήμα Φυσικής (καθηγητές Χρ. Κροντηράς και Στ. Γεωργά), το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών (επίκουρος καθηγητής Πολύκαρπος Παπαδόπουλος), και το Κτηνιατρικό εργαστήριο Ιωαννίνων του Υπ. Γεωργίας ανέπτυξε τη : Σταθεροποίηση Προϊόντων Κ.Ε.Λ. (Υγρών και Βιοστερεών) με Χρήση Τεχνολογίας Ψυχρού Πλάσματος Ηλεκτρικών Εκκενώσεων Ατμοσφαιρικής Πίεσης για Αειφορική Διαχείριση στη Γεωργία, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ (1009896_2020).


UV-LEACH ΕΑΠ

Ο κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης με Διδακτορική Διατριβή στην Περιβαλλοντική Γεωχημεία από το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1999) είναι καθηγητής και κοσμήτορας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας. Ο κ. Καλαβρουζιώτης είναι Διευθυντής Σπουδών του ΠΜΣ ‘Διαχείριση αποβλήτων’ και Συντονιστής της Θεματικής ενότητας ‘Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων’ ΔΙΑ (60) από το 2017 έως και σήμερα. Από το 2015 έως το 2018 υπήρξε Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Derby του Ηνωμένου Βασίλειου και από το 2019 έως 2022, είναι Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Hubei της Κίνας. Δίδαξε στο τμήμα Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος (2000-2013), ενώ ανέλαβε διοικητικά καθήκοντα ως γεωπόνος στο Υπουργείο Γεωργίας από το έτος 1988-2000. Το 1993 ήταν Διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Από το 2006 έως το 2009 αποτέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Ν.Π.Ι.Δ. ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Καλαβρουζιώτης είναι μέλος της International Water Association. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμποσίου της IWA με θέμα ‘Νερό, Υγρά Απόβλητα, και Περιβάλλον: Παραδόσεις και Κουλτούρα’, το 2014, στην Πάτρα. Είναι μέλος της επιτροπής διαχείρισης της IWA Specialist Group για τα ύδατα και τα υγρά απόβλητα στους αρχαίους πολιτισμούς και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (2020-2024). Έχει συγγράψει 5 Βιβλία, 7 Κεφάλαια σε Βιβλία, 108 εργασίες σε Διεθνή περιοδικά, 72 εργασίες σε Διεθνή συνέδρια, 40 εργασίες σε εθνικά συνέδρια και πάνω από 100 άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Read more